Stjernehus Borettslag – Kristiansand

Stjernehus Borettslag – Kristiansand

  • Prosjektperiode: 2013 – 2015
  • Arealforbruk: 3750 m2 (oppvarmet BRA)
  • Miljøambisjon: Energimerke: B (Mørk grønn)
  • Oppdragsgiver: Kruse Smith AS/Sørlandet Boligbyggelag

Prosjektet er en rehabilitering og energieffektivisering av et 11 etasjers høyhus, bestående av 10 boligetasjer pluss underetasje/kjeller. Bygget er oppført i 1965 og har i alt 60 leiligheter. Av disse er 30 stk. 2-roms på 42 m2 og 30 stk. 4-roms på 80 m2. I tillegg er det fellesarealer.

Borettslaget har en meget prominent plassering i Kristiansands ”skyline”. Det er derfor lagt vekt på en god arkitektonisk utforming, som i tillegg vil gi et godt sosialt miljø. Ambisjonsnivået på energisiden er lavenergiklasse 1.
Vegger, gulv og tak ble tilleggsisolert. Fasadeplater ble asbestsanert og fasaden fikk ny bekledning. Vinduer og dører ble utskiftet og nye innglassede balkonger montert foran fasadene uten konstruktiv kontakt med den innvendige betongkonstruksjonen.

Vind er den viktigste klimautfordringen i området. Det har derfor vært spesielt fokus på bruk av tette løsninger og vedlikeholdsvennlige materialer i prosjektet. Innglassede balkonger blir uterom skjermet for vær og vind. Dette anses å være et trivselstiltak som kan øke bruken av balkongene, ettersom mange av leilighetene har meget god utsikt.

Les mer om prosjektet som var et pilotprosjekt i «Fremtidens bygg» her: http://www.arkitektur.no/stjernehus-borettslag-oppgradering